Kutyás utazás Tátra lengyel oldalára

Az elmúlt napokban nagyszerű utazáson voltunk Lengyelországban Zakopane térségében. Amennyiben valaki szintén kutyusokkal szánja rá magát az útra, pár tapasztalatot megosztunk.

Üdítő a magyar nyári 35 fokos forróságból a hegyvidéki 16-25 fok közötti tavaszban eltölteni egy kis időt.

A gázpedál érzékenységétől függő utazási idő alatt nagyon fontos a négylábúakra is odafigyelni. Mi utánfutóval mentünk és Szlovákiában megálltunk egyszer, hogy szaladgáljanak kicsit a rosszaságok. Olyan helyet kerestünk, ahol láttunk vízfolyást. A kutyusok jól le is hűtötték magukat a patakba ugorva. Itattunk és összeszedtük magunk után a mellékterméket lebomló zacskóban.

Nem olyan egyszerű megfelelő helyet találni, mert sok kisebb település van, a hegyek között pedig az alsóbbrendű útra problémás a kanyarodás. Tehát a harmadik óra után megálltunk az első szimpatikus helyen és nem gondoltuk túl a dolgot.

Zakopane környéke kiemelt turisztikai térség és jelentős része nemzeti parki terület. A zakopaneinfo.hu oldalról nagyon sok hasznos információt meg lehet tudni.

Mi apartmanban szálltunk meg, ahova a kutyusokat is be lehetett vinni, itt előzetesen egyeztettünk a szállásadóval. Viszont meglepődtünk azon, hogy több helyen nincsenek is kerítések az ingatlanok között, sőt még az utcafronton se mindenhol. Tehát a kutya elengedése a körülményeket és a kutya temperamentumát mérlegelve lehetséges csak. Fontos, hogy a kerítések hiánya jellemző az általunk látott vidékre, tehát ezzel számolni kell!

További fontos körülmény, hogy a Tátrai Nemzeti Park területének lengyel oldalán egyáltalán nem lehet kutyát bevinni a nemzeti parkba, tehát a túraútvonalak 98%-ról teljesen ki vannak tiltva a kutyák. A kivételekről itt lehet informálódni: https://www.goral.pl/tatras-national-park-dogs/ A szlovák oldal megengedőbb.

A környék felfedezése után találtunk egy a házak közé beékelődő zöld területet, ahol le tudták futni az energiáikat a kutyusok. Megtapasztaltuk ismét a kutya őszinte örömét, amit a réten maradt marha eredetű potyadékba való belefetrengés jelent. Hát igen, ezek legelők, nem a kutyásoknak fenntartott játszóterek.

Összességében, ha valaki a kedvelt turista helyeket kívánja meglátogatni, akkor a kutyát a szálláson kell hagyni.

Partnereink