Dummy-tól a vadelhozásig

Dummy tréning, majd hidegvadas elhozás? Nem szabad túl nagy lépésekkel rohanni a képzés során.

A tréning dummy-k strapabíró, vízálló, 500 g-os vászonból készülnek, így megfelelő tartást biztosítanak a kutyának míg az a szájában tartja. A töltet nem csak testet ad a dummy-nak, de általa a tréning dummy-k a vízfelszínen is fennmaradnak.

A kiskutyák korai képzése során általában tenisz- vagy szőrmelabdákat használunk. Azonban eljön az idő, amikor lehetőséget kell adnia fiatal kutyának, hogy hidegvadat apportírozzon. Ez jelenthet szőrmés vagy tollas vadat, de bármelyikre is esik a választás, meg kell győződni arról, hogy a vad teljesen kiolvadt és nem sérült. Különösen ügyelni arra, hogy a vadon ne legyenek nyílt sebek.

A dummy-ról vadra történő váltás sok kezdő gazda számára idegtépő lehet. Bár a legtöbb kutya esetében ez minden probléma nélkül megy, megfontoltan és körültekintően kell a folyamathoz hozzá állni.

A vad felvételéhez szükséges magabiztosságot nem szabad túl korán a kiskutyától elvárni; ez negatív hatással lehet rájuk. Teljesen érthető, ha egy gazdi arra vágyik, hogy kiskutyája már pár hónaposan felvegye és vigye a vadat, de ugyanez a helyzet a lövésállóság tesztelésénél is. Nem szabad időkorlátot szabni a kutyának abban a tekintetben, hogy mit kell tenniük egy adott életkorban.

Úgy tartom, inkább engedek egy fiatal kutyát a saját tempójában megérni és felnőni a feladathoz, nem erőltetem, de gondoskodom arról, hogy minden leckét teljesen megértsen és magává tegyen.

A hidegvadak túl korai bevezetése komoly problémát okozhat a későbbi dummy munkát illetően. A vadszag, a szőrme és toll íze a kutya szájában olyan hatalmas nagy inger, ami miatt a későbbiekben a kutya megtagadhatja a dummy felvételét. Mint vadászkutyák, a spánielek hajlamosak lehetnek erre, így a folyamatos tréningek során oda kell figyelni a átmenet fokozatosságára a dummy és vad között, különösen nyáron, amikor kevés a vad, és elkerülhetetlen a dummy-k használata.

A vad bevezetése előtt mindenképp meg kell győződni, hogy a kutya dummy munkája stabil.

A dummy és hideg vad közötti átmenetet segítik a preparált szőrmés/tollas dummy-k. Segítségükkel a fiatal kutya hozzászoktatható a vadhoz, ahhoz, hogy különböző textúrájú és súlyú apportokkal dolgozzon.

Nem utolsó szempont pedig az, hogy a kutyának fizikailag képesnek kell lennie arra, hogy felvegye a kihelyezett, kidobott, lelőtt vadat. Pontosan ezért fiatal kutyák tréningezése során előszeretettel használunk kis méretű, könnyebb dummy-t/hideg vadat így a kutya fizikális fejlődése mellett mentálisan is fejlődik, önbizalmat szerez a munka során.

Partnereink