Vadászati viselkedés

A working springer spániel munkáját saját ismereteinkre alapozva szeretnénk bemutatni.

A kutyafajták vadászat közbeni viselkedése - "vadászati munkája" eltér egymástól. Fontos tudnunk milyen vadra szeretnénk vadászni, milyen távolságra vadászunk, milyen terepen haladunk, a meglőtt vadat milyen távolságból kell behoznia a kutyusnak. Tekintélyes szakirodalom született ebben a témában és nem szeretnénk a komoly szakmai gondolatokat pár mondattá szűkíteni ezen az oldalon.

A working spánielekre jellemző az elképesztő sebesség munka közben. Teljesen mindegy milyen terepen haladnak, mindig lendületből végzik a keresést. Más vadászkutyákkal összehasonlítva is látszódik a sebességkülönbség. A vadászkutya vizsga és versenyszabályzat értékeli a fajtára jellemző tempójú keresést, mely"egyenletesen és kitartóan, túlnyomórészt vágtában" történjen. A working spánielre a sprintben való közlekedés jellemző. Szinte ijesztő, amikor egy szömörcés - bokros területre is úgy ugranak fejest félelem nélkül, mintha a frissen vágott tarlón közlekednének.

A fajtára jellemző a kajtatással történő keresés. A gazda előtt dolgozva nyolcasokat megtéve kutatja a területet, parancs nélkül megy be a bokorcsoportok mélyére is, gyakran láthatatlan sűrűségek közé. Sikeres munkáját a kirebbenő madarak és kiugró emlősök mutatják.

Nem állja a vad illatát, tehát nincs, vagy nagyon kevés idő van a lövésre való felkészülésre a kutya megváltozott viselkedését ismerő, vagy hirtelen irányváltására felfigyelő vadásznak.

Imádja a vizet teljesen függetlenül attól, hogy a hőmérő hány fokot mutat. A vízbe esett madarat szép stílusban úszva hozza partra.

Kutyáink megszállott vadászok. Ismernünk kell a jeleket, melyek a fáradtságra utalnak, mert végkimerülésig dolgoznak. Előfordult már, hogy egy ficamra, vagy törésre csak a vadászláz elmultával otthon derült fény, mert a kutya semmilyen jelét nem mutatta munka közben annak, hogy fájdalma lenne, vagy akár csak zavarná bármi a keresés közben.

Kiválóak madárvadászatra, az aportnál a mezei nyúl mérete jelenti a választóvonalat, itt már nem mindegyik kutyus "szeretné" 50-60 méterről behozni az elejtett nyulat, inkább "átengedik a lehetőséget. Nagyon jó a csapakövetési képességük, annak ellenére, hogy "puska alatt" dolgozó kutyáról van szó, a vadász munkavizsgán 150 méterre elhelyezett szárnyas vadat kell megtalálniuk és apportírozniuk.

A vadászati munkát gyakran megakadályozza a lövésfélőség. Ezt még egyetlen kutyánknál sem tapasztaltuk. Lövésre kétféle reakciót ismerünk, vagy a sztoikus nyugalmat, vagy az égbe felfele kémlelő izgatott tekintetet, honnan és hova esik le a madár.

Partnereink